Artikelen

Waarom organiseert het bisdom deze reis? Heeft het met de parochiesamenvoeging te maken? Is het niet te duur? Is het reisprogramma niet te vol? Is het voor kinderen en jongeren echt interessant om mee te gaan? Ik ben slecht ter been, kan ik dan ook mee?

Tijdens de informatiebijeenkomsten over de Romereis van het bisdom in oktober komen deze vragen regelmatig aan de orde. Daarom is er nu een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden daarbij. U vindt hieronder.

  1. Waarom wordt deze reis door het bisdom georganiseerd?
  2. Heeft deze reis te maken met de door de bisschop gewilde fusies tussen de parochies?
  3. Is de reis niet erg duur? Kan het niet goedkoper?
  4. Waarom zijn de reisdagen in de bus met volpension en de dagen en Rome halfpension?
  5. Is het programma niet wat vol?
  6. VNB is de reisorganisatie, maken die veel winst?
  7. Kun je mee naar Rome als je slecht ter been bent?
  8. Is deze reis wel zo geschikt voor kinderen?
  9. Wat is de uiterste inschrijfdatum?

 

1. Waarom wordt deze reis door het bisdom georganiseerd?

In september viert onze bisschop dat hij 25 jaar geleden de priesterwijding mocht ontvangen. Hij wil dat graag op verschillende manieren met ons vieren. De reis naar Rome in de herfstvakantie van 2012 maakt onderdeel uit van de feestelijkheden. Samen vieren we dat we kerk zijn. Een pelgrimage is tevens een manier om ons geloof te beleven en onze goede verbondenheid te beleven.

2. Heeft deze reis te maken met de door de bisschop gewilde fusies tussen de parochies?

Nee, deze reis staat helemaal los van het fusieproces. Sommige parochieverbanden vinden het echter plezierig om deze pelgrimstocht te gebruiken om elkaar beter te leren kennen. Dat vinden we mooi, maar het is niet de reden om deze pelgrimstocht te organiseren.

3. Is de reis niet erg duur? Kan het niet goedkoper?

In 2004 is het bisdom ook op reis geweest naar Rome. Toen in de voetsporen van Sint Bonifatius. Een van de klachten was toen dat de hotels zo ver uit het centrum lagen en niet allemaal van goede kwaliteit waren. Daarom is er nu voor gekozen hotels te boeken die heel dicht tegen het oude centrum van Rome aan liggen. Bovendien zijn we er van overtuigd dat de kamers beter zijn en het ontbijt en diner van hogere kwaliteit. Dit scheelt echter wel in de prijs. De reis had wel goedkoper gekund, maar dan hadden we rekening moeten houden met ongeveer anderhalf uur reistijd per dag om in de stad te komen. Dat wilden we niet. Overigens, in feite kost de reis €100,00 per dag. Dat is naar onze inschatting een gewone prijs en zeker voor een hotel nabij het centrum van Rome. Voor kinderen en jongeren bieden we lagere prijzen aan.

4. Waarom zijn de reisdagen in de bus met volpension en de dagen en Rome halfpension?

De belangrijkste reden is praktisch. Als we onderweg zijn in de bus is het voor iedereen heel onhandig als je op een stopplaats voor je eigen eten moet zorgen. Als je allemaal tegelijk bij dezelfde winkel of het zelfde restaurant aanklopt (en vaak heb je daarin geen keus), dan gaat het allemaal erg lang duren en is eigenlijk niemand tevreden. Onderweg verzorgen we daarom goede lunchpakketten, terwijl het ontbijt en de diners in het hotel worden gebruikt.
In Rome is het omgekeerde het geval. De programmaonderdelen zijn allemaal in de stad en wanneer je maximaal wilt genieten van Rome is het niet handig om naar de hotels terug te gaan. Ook al zijn ze niet zo ver van het oude centrum verwijderd. Bovendien eten Romeinen tussen de middag heel erg uitgebreid en nemen ze er veel tijd voor. Dat zijn wij niet gewend en we vinden het vaak zonde van de tijd om onze dagen vooral bezig te zijn met eten. In Rome zijn veel goedkope, duurdere en dure restaurantjes. Iedereen kan kiezen wat hij/zij wil. Bovendien zijn er ook allerlei winkeltjes die broodjes verkopen of een stuk pizza: tamelijk goedkoop en snel. Wie een beetje zoekt vindt zelfs kleine supermarktjes. Kortom: halfpension in Rome, omdat het sneller en goedkoper is en meer vrijheid geeft aan u als deelnemer aan de reis.

De tweede reden is financieel: u kunt naar uw eigen wensen goedkoper zelf uw lunch regelen dan dat wij een aantal grote restaurants moeten afhuren. Ook als het in onze eigen hotels is.

5. Is het programma niet wat vol?

Een tweede klacht vanuit de vorige reis was het overvolle programma. Het ging, zo hoorden we, bus in en bus uit. Daarom hebben we ervoor gekozen per dag meestal maar één dagdeel gezamenlijk in te vullen. We hopen dat iedereen daaraan mee wil doen. Daarnaast bieden we keuzeprogramma’s aan. Soms tegen een meerprijs. Dit keuzeaanbod hoeft dus helemaal niet. Wij hopen dat u de dagen in Rome helemaal naar uw eigen smaak inricht. Rome heeft voor elk wat wils. We hopen u te kunnen helpen er voor uzelf (of u gezin) de beste reis van te maken. Kortom: de reis is zo vol en druk als u zelf wilt.

6. VNB is de reisorganisatie, maken die veel winst?

VNB is een door de Nederlandse Bisschoppenconferentie erkende reisorganisatie (al sinds 1883). Aanvankelijk voor pelgrimages naar Lourdes, maar sinds vele jaren ook naar andere bestemmingen. VNB is een stichting en heeft geen winstoogmerk. Wel zijn ze als officiële reisorganisatie voorzien van alle nodige keurmerken en waarborgen. Dat heeft een kleine prijs, maar geeft vooral veel zekerheid. U kunt hierover meer lezen op de website van VNB.

7. Kun je mee naar Rome als je slecht ter been bent?

De eerlijkheid gebied te zeggen dat Rome weliswaar steeds meer oog heeft voor de verlangens van minder valide mensen, maar heel prettig is het niet. De meeste grote kerken en basilieken zijn goed toegankelijk, maar de wegen er naartoe zijn soms slecht. Bovendien zijn hotels lang niet altijd goed toegerust om mensen met hulpvragen goed te kunnen onderbrengen.
We denken dat de reis daarom niet goed mogelijk is voor mensen die aan een rolstoel gebonden zijn. Hopelijk verandert dat de komende jaren, maar we kunnen daar nu niet veel aan doen. Wie soms een rolstoel nodig heeft, maar ook wel wat op eigen benen kan staan en zich verder goed kan redden zou kunnen overwegen mee te gaan. Het is dan wel nodig een goede begeleider mee te nemen. Sowieso vragen we dan om even in contact te treden met VNB (Mevrouw E. De Bruijn 073-6818122), zodat we in goed overleg een advies kunnen geven over de mogelijkheden en onmogelijkheden.

8. Is deze reis wel zo geschikt voor kinderen?

Rome is een interessante stad en een groot openluchtmuseum, vol oude gebouwen, leuke straatjes en fonteinen. Tegelijk zijn er bruisende winkelstraten met de grootste merken, natuurlijk is er het Olympisch stadion en er zijn een paar parken. Heel veel speeltuinen zijn er niet. Als een gezin met kinderen zich vrij voelt om binnen het kader van onze reis ook hier en daar naar behoefte een eigen programma in te vullen, kan het ook voor kinderen een aangename reis zijn.

9. Wat is de uiterste inschrijfdatum?

We hanteren geen uiterste inschrijfdatum. Wel is het zo dat we op een gegeven moment de bussen en het vliegtuig moeten gaan vastleggen. Op dat moment zijn alleen nog de lege plaatsen beschikbaar. Als u op het laatste moment denkt toch mee te willen kunt u dus het beste even contact zoeken met VNB om naar de nog openstaande mogelijkheden te informeren. Voor de organisatie van de reis is het overigens wel handig als u niet lang wacht met inschrijven nadat u hebt besloten mee te gaan.

Vieringen binnenkort